Ontheffingen autoluw centrum

Gemeente Valkenburg aan de Geul heeft een uitgebreid voetgangersgebied. Dagelijks tussen 07.00 en 11.00 uur is, voor een groot deel van dit gebied, laden en lossen toegestaan. Een ontheffing vraagt u via de webshop van P1 aan indien u buiten deze tijden het autoluwe centrum in moet rijden.

Een ontheffing is er om een uitzondering te maken op verkeersregels. Voorbeeld: met een ontheffing kunt u wél het autoluwe centrum inrijden buiten de vrij toegankelijke tijden.

Aan het aanschaffen van een ontheffing heeft de gemeente regels verbonden. Onder ‘criteria en voorwaarden‘ vindt u een overzicht van de beschikbare ontheffingen met de daaraan verbonden criteria en voorwaarden.

Houd er altijd rekening mee dat andere bewoners, bezoekers en ondernemers u misschien niet zien, omdat ze u niet verwachten binnen het autoluwe centrum. Samen zorgen we voor een veilig en prettig centrum in Valkenburg.

Kom ik in aanmerking voor een ontheffing?

Bekijk hier of u in aanmerking komt voor een ontheffing.

Hoe vraag ik een ontheffing aan?

U vraagt uw ontheffing digitaal aan via dit portaal. Klik hier om uw ontheffing aan te vragen.

Wanneer krijg ik bericht over mijn aanvraag?

De verwerkingstijd van uw aanvraag bedraagt vijf werkdagen. Mocht de verwerking langer duren, dan ontvangt u binnen vijf werkdagen daarover bericht.

Hoelang is mijn ontheffing geldig?

De geldigheidsduur van de ontheffing wordt bepaald bij afgifte, maar eindigt in ieder geval 1 jaar na de datum van afgifte.

Welke voorschriften zijn van toepassing op mijn ontheffing?

Op de pagina ‘Criteria en voorwaarden‘ vindt u een overzicht van de beschikbare ontheffingen, inclusief de daaraan verbonden criteria en voorwaarden.

Tijdelijk of permanent ongeldig worden van ontheffing

Door bijvoorbeeld werkzaamheden of ten gevolge van bestuurlijke besluitvorming kan een vergunning tijdelijk of permanent ongeldig worden.

Ik krijg bezoek. Hoe krijgen zij toegang tot het centrum?

Heeft u eigen parkeerplaatsen binnen het autoluwe centrum? Dan kan ook uw bezoek toegang krijgen tot het autoluwe centrum. U kunt voor elke eigen parkeerplaats één ontheffing aanvragen. Deze ontheffing wordt toegevoegd aan uw persoonlijke account in de webshop. U kunt het kenteken van uw ontheffing onbeperkt wijzigen in uw persoonlijke account. Geef het kenteken van uw bezoek op, zodat ook zij het autoluwe centrum kunnen inrijden. Indien u geen eigen parkeerplaatsen heeft binnen het autoluwe centrum, dan heeft uw bezoek geen toegang tot het centrum. Zij worden verzocht om hun motorvoertuig buiten het autoluwe centrum te parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen.